Over het project

Croda is de naam achter de high-performance ingrediënten in enkele van de grootste, meest succesvolle merken in de wereld. Het bedrijf creëert producten waarvan industrie en consumenten wereldwijd gebruik maken. Innovatie loopt door elk aspect van ons bedrijf, met behulp van creativiteit om boeiende ideeën in praktische oplossingen te vertalen, die waarde toevoegen door in de onvervulde behoeften van mensen te voorzien.

De 3.500 + Croda medewerkers werken in onze 18 productielocaties en kantoren in meer dan 30 landen. Ze creëren lokale teams die een wereldwijd netwerk vormen dat samenwerkt om te elkaar en onze klanten te inspireren, om de diverse markten te begrijpen en voor het leveren van de juiste oplossingen.

Voor haar producten maakt Croda's productielocatie in Gouda gebruik van vetzuren die ter plaatse worden geproduceerd door hydrolyse van natuurlijke oliën en vetten. Glycerine-water, co-product van dit proces zal in een anaerobe vergistingsinstallatie worden omgezet in biogas. Het biogas, bron van hernieuwbare energie, zal aardgas deels vervangen bij de productie van stoom en elektriciteit voor de Goudse site.

Fermentatie van de glycerine-water voorkomt de energie-intensieve concentratie stap door middel van indamping. In combinatie met een vernieuwde hoofdketel en WKK-systeem leidt dit project tot een algehele vermindering van de CO2-uitstoot van wel 25%. Vandaar de naam van het project "Quarterback".

Dit project combineert grootschalige anaerobe vergisting van een enkele grondstofbron, een economisch ontwerp met een zeer hoge conversiegraad en een zeer grote opschalingsfactor. Dankzij de innovatieve aspecten is dit project geaccepteerd als demonstratieproject onder de EU LIFE + regeling. De doelstelling van EU LIFE+ is om bij te dragen aan de uitvoering, actualisering en ontwikkeling van het beleid en de wetgeving van het milieu en klimaat van de EU door co-financiering van projecten met een Europese meerwaarde.

Het proces en het gedetailleerde ontwerp liggen op schema, de benodigde vergunningen zijn ontvangen en de bouw is begonnen. Ingebruikname van de nieuwe eenheid is gepland voor eind 2015 of begin 2016. Het EU LIFE + demonstratieproject eindigt zomer 2017.

Klik hier voor het informatiebord in de buurt van de bouwplaats.